Lease jouw eigen Hyundai snel bij Autolease.nl
Hyundai werd opgericht in 1947, twee jaar na de bevrijding van Zuid-Korea. Maar de Hyundai Motor Company opende zijn deuren pas in 1967. Hyundai doet zoveel meer dan alleen auto’s, weet u – het maakt zijn eigen staal, bouwt schepen, legt wegen aan… dit is een gigantische onderneming die over zoveel meer gaat dan royaal gegarandeerde crossovers.
De eerste echte Hyundai kwam pas in 1974 op de markt: het bedrijf had in zijn begindagen een sterke band met Ford en bouwde meer dan tien jaar lang Cortina’s in licentie. De Pony was de eerste echte Hyundai, ontworpen door Giorgetto Giugiaro, niet minder. En het bedrijf heeft nu de branie om terug te grijpen op zijn styling via de smart 45 Concept (foto), die een voorproefje is van de designtaal van zijn toekomstige elektrische auto’s.
Ja, Hyundai was de voorbije jaren een van de elektrische en hybride pioniers en werkte samen met zijn neven bij Kia om mainstream plug-in auto’s te lanceren voordat kolossen als Volkswagen of Ford dat voor elkaar kregen. Dit is ook een van de weinige bedrijven die u NU een waterstof-brandstofcelauto verkoopt in plaats van pas over duizend jaar.
En zijn naam? Hyundai is Koreaans voor ‘moderne tijden’, waarbij het Koreaanse woord ‘Hyun’ (현) ‘modern’ of ‘heden’ betekent en ‘Dai’ (대) vertaalt naar ’tijdperk’ of ‘generatie’. Iedereen die rond de eeuwwisseling in een Atoz of Trajet reed, zou die uitleg de kamer hebben uitgelachen.
Â
Hyundai heeft maar liefst tien fabrieken op zijn naam staan. De oorspronkelijke – en grootste – staat in Ulsan, Zuid-Korea, waar naast schepen ook auto’s worden gemaakt. Het wordt gezien als ’s werelds grootste autofabriek. Er zijn ook fabrieken in China, Brazilië, de VS, Rusland, Turkije en Tsjechië, en samen pompten zij in 2019 4,45 miljoen auto’s rond.
Hyundai opende zijn Europese O&O-centrum in Rüsselsheim, Duitsland in 1994 – de eerste stap op weg naar auto’s die de gevestigde orde behoorlijk op stelten zouden zetten – met zijn motorsportbasis op slechts 40 mijl afstand in Alzenau.
De Britse verkoop begon in 1982 en sindsdien heeft Hyundai hier meer dan 1,4 miljoen auto’s verkocht.
Â
Â
Hyundai’s huidige gamma is divers en competitief, en ver verwijderd van toen het nog een sportieve hatchback verkocht met de naam, euhm, Sporty. Serieus.
Op de lagere niveaus heb je de i10, een van de beste stadsauto’s in de sector, en de scherp geprijsde nieuwe i20, die een echte Fiesta ST-competitieve hot hatch zal voortbrengen. Dan heb je de i30 hatch en de Merc CLA-wannabe i30 Fastback, elk met een snelle i30N-versie met 271 pk en een rally-vluchtwagen-soundtrack.
Daarnaast zijn er nog een aantal SUV’s – de Kona, Tucson en Sante Fe zijn stuk voor stuk degelijke modellen – en een steeds groter wordend aanbod aan elektrische en hybride modellen, evenals de Nexo brandstofcel.
Het aanbod van Hyundai wordt elders nog interessanter, meer bepaald in de VS. De Sonata sedan van de laatste generatie, de wilde Veloster coupé en het fraai vormgegeven Genesis-gamma bewijzen dat de dagen dat Hyundai met goedkoop en degelijk spul op de markt kwam al lang voorbij zijn, ook al blijven de lange uitrustingslijsten en de nog langere garantietermijnen bestaan.
Â
De nieuwste i10 begint bij 12.820 pond, terwijl de Nexo SUV (op de foto), volledig op waterstof en van de toekomst, 69.495 pond kost. Dat is de prijs om een early adopter te zijn.
Verwacht dat de halo van de Nexo, een N-benaming, dat zal overtreffen. Het wordt een uniek model – in plaats van een bestaande Hyundai met meer vermogen, betere remmen en een hoop rode accenten – en hij wordt vergeleken met 911 GT3’s, als we de geruchten mogen geloven. Hij brengt in elk geval heel wat tijd door op de Nürburgring, wat bewijst dat, wat hij ook kost, een groot deel van zijn prijs al is opgegaan aan banden en die kleine Nordschleife-stickers die je op je koffer plakt na een wiebelig Touristenfahrten.
Â
Als we het over auto’s voor op de weg hebben, is het de V8 Genesis sedan die in de VS wordt verkocht, met meer dan 400 pk en een 0-60 km/u tijd in de lage vijf. Maar we willen het niet over auto’s hebben. We willen het hebben over rally’s.
Hyundai heeft een legendarisch verleden in het WRC, met Accents die in het begin van de jaren 2000 door de bossen scheurden, maar met de nieuwste wereldregels voor rally’s – en deze i20 Coupe WRC – is het pas echt volwassen geworden. Het team won de constructeurstitel in 2019 en met het flamboyante rijgedrag van Thierry Neuville kwam het de afgelopen jaren ook akelig dicht bij de rijderstitel.
Eind 2019 kaapte het team regerend wereldkampioen Ott Tanak onder de neus van Toyota weg. Het team hoopt dus dat hij of Neuville in 2020 eindelijk de rijderstrofee mee naar huis kan nemen.
Â
Â
Zonder twijfel is dat de auto die je hier ziet. De i30N hot hatch is niet alleen de beste Hyundai die te koop is, maar ook een van de beste prestatieauto’s die te koop is. Moeten zaken als ‘waarde’ en ‘praktische bruikbaarheid’ überhaupt op je radar staan.
Toch gaat het om zoveel meer dan zijn eindeloze uitrustingslijst en monsterlijke garantie (die, enigszins onwaarschijnlijk, ook circuitgebruik dekt). Het is eigenlijk een echte kleine scheurijzer, een rauwer en onstuimiger ding om te rijden dan de scherpzinnig professionele Honda Civic Type R.
Misschien is Hyundai’s beste moment niet de lancering van deze auto, maar iets dat in de aanloop daarnaartoe plaatsvond. We vermoeden dat het de dag was waarop de geldmannen het lef hadden om Albert Biermann te bellen – voorheen een hoogvlieger in BMW’s M-divisie, die enkele van de beste snelle sedans aller tijden maakte – om te vragen of hij enkele Koreaanse hatchbacks met voorwielaandrijving wilde komen bouwen. Hoeveel nullen er aan het eind van zijn BMW-salaris kwamen, is terzijde; door hem te strikken werd Hyundai bij zijn allereerste poging een factor van belang op de markt voor snelle auto’s.
Â
Hyundai heeft in het verleden een aantal ongunstige momenten gekend, de meeste daarvan gewoon toen het wat ambitie toonde om auto’s te bouwen die verder gingen dan goedkope witgoed en die aantrekkelijk waren voor de oudjes. Momenten zoals de redelijk afzichtelijke XG30 berline, een domme poging om toe te treden tot de premium berline markt gedomineerd door BMW en Mercedes, waarvan de lessen 15 jaar later nog niet volledig waren geleerd toen de verder onverstandige Genesis berline naar het Verenigd Koninkrijk kwam. Alleen met links stuur en een prijskaartje van £47.995, verkocht Hyundai er blijkbaar 50 in twee jaar. Dat is ongeveer 47 meer dan we hadden verwacht.
Maar we kunnen deze misstappen vergeven, want het bedrijf probeerde het tenminste. Wat we niet kunnen vergeven is de facelift van de originele Hyundai Coupe. Gelanceerd in 1996, de fantasieloze naam Coupe was erg mooi en werd geleverd met een aantal autosport-geïnspireerde F2 specials, gestileerd met de hulp van McLaren F1 ontwerper Peter Stevens. Echt waar. Het is de auto die petrolheads deed opstaan en kennis nam van het vreemde kleine merk verstopt onderaan de prijslijsten.
Toen, in 1999, was het tijd voor een facelift. En de auto hierboven afgebeeld gebeurde. Ik herinner me nog goed dat ik hem voor het eerst zag op het ouderwetse TopGear.com via de bongs en bongs van een lompe PC thuis. En niet helemaal geloven wat er gebeurd was. In zijn Koreaanse thuisland kreeg de vernieuwde coupé de naam ‘Tiburon Turbulence’. Wij denken dat het die dag ook behoorlijk turbulent was in huize Stevens…
Â
Â
Voor een bedrijf met zulke verstandige merkwaarden valt er heel wat te kiezen. De komst van de asymmetrisch gestileerde Veloster tien jaar geleden was een schok voor het systeem, de Veloster monster truck vorig jaar nog meer. En dan is er nog de samenwerking met Uber om 180 km/u vliegende taxi’s te maken. Yep.
Maar deze beknopte geschiedenis van Hyundai zou niet compleet zijn zonder verwijzing naar DE DRIFT BUS. In 2019 nam Hyundai Australia volledig afscheid van zijn zintuigen (op de allerbeste manier) en veranderde een i800 people carrier in een slip-tastische minibus. Met 400 pk die alleen naar de achterwielen worden gestuurd – en een perfecte 50/50 gewichtsverdeling als je alle acht de stoelen vult – is er geen betere manier om familie of vrienden rond te karren. Breng hem in productie, Hyundai, en we vergeven je de auto op de vorige slide.
Â
De RN30, die als voorproefje diende voor de i30 hot hatch, was behoorlijk verbazingwekkend, ook al beloofde zijn 375 pk sterke vierwielaangedreven set-up iets te veel van wat het 271 pk sterke, voorwielaangedreven eindproduct zou opleveren. Dus die zullen we niet kiezen. We kiezen evenmin voor de Hyundai Prophecy, een slimme elektrische berline die begin 2020 op de markt komt. Zeker, de lijnen zijn gejat van een Porsche 911, maar er zijn ergere plaatsen om invloed vandaan te halen. Stel je voor dat de eerste Panamera had geïmplementeerd 911 styling cues met dit soort succes …
Nee, we geven deze onderscheiding aan de Genesis Essentia Concept van 2019. Niet strikt een Hyundai, maar de twee merken zijn net zo met elkaar verweven als Toyota en Lexus of Seat en Cupra. Niet in de laatste plaats vanwege die grote oude Hyundai Genesis die we hier in het Verenigd Koninkrijk altijd kregen.
De Essentia is echter een oneindig veel aanlokkelijker ding dan een afschrijvingstastische LHD saloon. Het is een volledig elektrische 2+2 sportwagen, met de batterijen in een centrale ruggengraat in plaats van onder de zetels, zodat je laag blijft hangen. Op de banden en de beglazing na is bijna alles van carbon, terwijl de deuren naar boven scharnieren. Het is geen verrassing dat voormalig Lamborghini-ontwerper Luc Donckerwolke aan het project heeft meegewerkt.
Genesis claimt een theoretische 0-60mph tijd van 3.0sec, ook. Een echte supersnelheid, die ver verwijderd is van het volgzame tempo van Hyundai’s tweedeurs verleden.
Â
Â
Weet je hoe Tesla in principe een heleboel Superchargers heeft geïnstalleerd, om wat infrastructuur aan te leggen zodat mensen daadwerkelijk auto’s kunnen kopen en gebruiken? Hyundai heeft die mantra decennia geleden tot het uiterste doorgevoerd: het heeft de eerste snelweg van Zuid-Korea aangelegd, Highway One. Bouw een weg voor de mensen en ze kunnen je auto’s kopen om erop te rijden.
Dan is er de Hyundai scheepswerf, met zijn 63.000 werknemers, 78 restaurants, bedrijfstheater en voetbalteam… Hyundai bouwt 15 procent van ’s werelds zware scheepvaart en 35 procent van alle scheepsmotoren. En jij dacht dat het alleen maar goed in elkaar geschroefde SUV’s waren met gigantische nazorg pakketten.
Â