Lease jouw eigen Seat eenvoudig bij Autolease.nl
Een nieuwe Seat leasen is eenvoudiger dan u denkt. Zonder dat u zelfs maar van de bank af hoeft te komen, kunt u het aanbod bekijken, een offerte aanvragen, een passende overeenkomst afsluiten en een snelle levering regelen bij de verkoper van uw keuze. Â
Wanneer u door de selectie van auto’s bladert, is de prijs die u ziet, de prijs die u betaalt op basis van 60 maanden. Door een eigen selectie te maken kan je dat eenvoudig aanpassen.
Seat is een Spaanse autofabrikant die werd opgericht in 1950. In tegenstelling tot sommige merken die hun wortels terugvoeren tot een enkele oprichter die vanuit een piepkleine werkplaats een nieuw automobielbedrijf runt, was de geboorte van Seat veel minder… romantisch.
Het bedrijf werd opgericht door het staatsbedrijf INI, met als doel de massaproductie van auto’s naar Spanje te brengen. Het project was bijna van de grond gekomen in de nasleep van de Spaanse burgeroorlog eind jaren dertig, maar toen het conflict ten einde liep en in Europa de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werden die ambities in de ijskast gezet.
Seat – dat staat voor Sociedad Española de Automoviles de Turismo, S.A. – ging uiteindelijk in mei 1950 van start en er werd een partnerschap met Fiat overeengekomen om ervaring en knowhow in het prille bedrijf in te brengen. De eerste auto kwam drie jaar later in de vorm van de Seat 1400, en hoewel hij in Barcelona werd gebouwd, was het in wezen een gerebadgede versie van de Fiat 1400.
Alle vroege Seats waren gebaseerd op Fiats, en het duurde tot 1963 voordat Seat een auto aanbood – de Seat 800 – die geen Italiaans equivalent had. Maar zelfs dit was slechts een lange wielbasis versie van een Fiat afgeleid model, en nog eens 12 jaar zouden voorbijgaan voordat Seat kon beweren dat het iets – de 1200 Sport – geheel op eigen kracht had ontwikkeld.
De relatie met Fiat duurde tot 1982, toen Seat aan de Volkswagen Group werd verkocht. De Duitse multinational is vandaag de dag nog steeds eigenaar van Seat, en als gevolg daarvan zijn de voertuigen nu gebaseerd op VW’s.
De belangrijkste fabriek van Seat staat in Martorell, Spanje, waar het bedrijf ongeveer 11.000 mensen in dienst heeft. Het heeft ook fabrieken in Barcelona en El Prat de Llobregat, met verdere bases buiten zijn geboorteland in Palmela, Bratislava, Kvasiny en Wolfsburg.
In 2019 had Seat zijn grootste verkoopjaar, met een verschuiving van 591.809 auto’s. Daarvan was de Leon hatchback het populairst met 153.837 verkochte exemplaren wereldwijd.
Zoals voor de meeste fabrikanten het geval was, kregen de indrukwekkende cijfers van Seat in 2020 een flinke klap te verwerken dankzij de Covid-19 pandemie. De productie daalde met 31,3 procent, met 406.452 gebouwde auto’s.
De Ibiza supermini werd gelanceerd in 1984 en zes miljoen exemplaren later doet hij het nog steeds goed, nu in zijn vijfde generatie. De Seat Leon is verkrijgbaar als hatchback en stationwagon, en het merk verkoopt drie SUV’s: de Arona crossover, de middelgrote Ateca en de Tarraco met zeven zitplaatsen.
Al deze auto’s zijn gebouwd op varianten van VW’s familie van MQB-platforms, dus er zijn Volkswagen- en Skoda-versies van elke auto die Seat maakt.
De elektrische stadsauto Mii is de enige elektrische auto die Seat op dit moment verkoopt, maar ook deze is gebaseerd op VW-onderstellen en de auto is mechanisch identiek aan de Skoda Citigo-E iV en Volkswagen e-Up.
Ondanks het feit dat het niet het kleinste model is dat Seat maakt, is de Ibiza supermini op dit moment de goedkoopste manier om Seat te kopen met prijzen vanaf £16,905. De elektrische Mii kost meer dan 20.000 pond, zelfs als de overheid een korting van 2.500 pond toekent, zo hoog is de meerprijs voor elektrische voertuigen die relatief weinig worden verkocht.
Aan de andere kant van de schaal is de Tarraco de duurste Seat van het stel, niet verwonderlijk gezien zijn vermogen om een voetbalelftal, hun coach en hun verklede mascotte te vervoeren. Prijzen beginnen vanaf £29,155, maar als je gaat voor de meest krachtige 242 pk benzinemotor en automatische versnellingsbak combo, en dan uit te rusten met de meest chique XCELLENCE Lux trim, je bent op zoek naar een minimum van £41,200. En dat is een grote cheque om uit te schrijven voor een niet al te premium automerk.
Â
Seat Leon Cupra R estate
Dat is gemakkelijk: de snelste Seat ooit is de Leon Cupra R estate. Het Cupra R ST-model in gelimiteerde oplage reed van 0 naar 100 km/u in 4,9 seconden, maar op de optielijst stond een vakje van £ 500 dat – indien aangevinkt – het tuningbedrijf ABT in staat stelde om het vermogen op te drijven van 296 pk tot maar liefst 365 pk. Hierdoor daalt de toch al indrukwekkende 0-62mph nog verder naar 4,5 seconden. Eet dat, hot hatch rijders.
Cupra werd in 1985 opgericht als Seat’s performance divisie, dus elke tweedehands Seat met de Cupra naam suggereert extra sportiviteit. De situatie is vandaag echter een beetje ingewikkelder. Daarover later meer.
Â
Â
Het is eerlijk om te zeggen dat Seat niet veel autosportgeschiedenis heeft, maar dat betekent niet dat het bedrijf zijn hele leven de competitie uit de weg is gegaan.
Het merk debuteerde in 1977 in het wereldkampioenschap rally tijdens de Rally van Monte Carlo, waar het derde en vierde werd met een 1.8-liter 124D Especial 1800. Hoewel Seat nooit de duizelingwekkende hoogte van een WRC-titel bereikte, zegevierde het wel in de 2-Litre World Rally Cup na de homologatie van de Ibiza als kitcar. De kortstondige categorie had de status van wereldkampioen en Seat zegevierde tussen 1996 en 1998 driemaal op de baan.
Â
In september 2015 brak het emissieschandaal van Volkswagen uit – vaak Dieselgate genoemd – toen werd ontdekt dat VW zijn auto’s met dieselmotor had uitgerust met ‘defeat devices’ waardoor ze schoner leken dan ze in werkelijkheid waren wanneer ze onafhankelijk in een laboratorium op NOx-emissies werden getest. Het kostte het bedrijf wereldwijd miljarden dollars aan boetes en schadevergoedingen, en het schandaal wordt gezien als een van de belangrijkste factoren achter de verbazingwekkende daling van de dieselverkoop de laatste tijd. De impact was enorm.
Als dochteronderneming van Volkswagen werd Seat meegesleurd in de puinhoop, en van de 11 miljoen getroffen auto’s die VW over de hele wereld had geïdentificeerd, zouden er 700.000 Seats zijn. Zeker niet zijn beste tijd.
Â
Â
Naast het rallysucces won Seat in 2008 en 2009 het wereldkampioenschap voor toerwagens. In die jaren won Seat ook de coureurstitel met Yvan Muller en vervolgens Gabriele Tarquini (bekend van het opzwepende Murray Walker-commentaar).
Het vreemde aan de Seat-overwinningen was dat ze behaald werden met dieselmotoren, waarbij de Leon van het team een 2,0-liter TDI-motor had. In die tijd leek diesel de brandstof van de toekomst te zijn, aangezien Audi er in die tijd de 24 Uren van Le Mans mee domineerde.
Wat een verschil maakt een decennium…
Seat staat niet echt bekend om zijn bizarre conceptauto’s, maar een blik in het TG-archief levert toch enkele pareltjes op. Waaronder deze, de Ibiza Cupster concept. Ontworpen om het 30-jarig bestaan van de Ibiza supermini te vieren, lijkt de Cupster op wat er zou gebeuren als een Ibiza tegen een vlijmscherpe (en onmogelijk lage) brug zou botsen.
Het vermogen komt van een 1,4-liter turbomotor die 176 pk levert, en de auto is voorzien van 18-inch wielen. Ondertussen betekende het ontbreken van een echte voorruit dat de racestoelen 80 mm lager moesten worden gezet, puur om ervoor te zorgen dat de bestuurder niet hoefde te genieten van een gezond dieet van insecten wanneer hij achter het stuur kroop.
Nu weet je waar Ferrari, Aston Martin en McLaren hun inspiratie vandaan haalden voor hun uber-exclusieve speedsters…
Weet je nog dat we het eerder hadden over Seat’s prestatiepoot Cupra? Nou, het is geen ledemaat meer: Cupra werd in 2018 geamputeerd uit Seat om als een zelfstandig sportief merk te fungeren, ongeveer zoals Polestar een paar jaar geleden werd afgesneden van Volvo.
Cupra heeft zijn eigen versies van de Leon en Leon stationwagon, plus de Ateca en een coupéversie van die SUV, de Formentor. De volledig elektrische Cupra Born (gebaseerd op hetzelfde platform als de VW ID.3 hatch) is ook in aantocht.
De absoluut-niet-Seats bieden een beetje meer prestaties (allemaal gebaseerd op VW-technologie, natuurlijk) en richten zich op plezier voor de bestuurder, evenals sportievere interieurs en exterieur styling. Oh, en grotere prijskaartjes. Maar het zijn zeker niet zomaar nagemaakte Seats. Nee meneer/mevrouw.
Â