Lease je eigen Jaguar eenvoudig bij Autolease.nl
Een nieuwe Jaguar leasen is eenvoudiger dan u denkt. Zonder dat u zelfs maar van de bank af hoeft te komen, kunt u het aanbod bekijken, een offerte aanvragen, een passende overeenkomst afsluiten en een snelle levering regelen bij de verkoper van uw keuze.
Wanneer u door de selectie van auto’s bladert, is de prijs die u ziet, de prijs die u betaalt op basis van 60 maanden. Door een eigen selectie te maken kan je dat eenvoudig aanpassen.
Een occasion kopen, één of meerdere auto’s leasen, nieuw of gebruikt, zakelijk of privé? Liever het wagenparkbeheer uitbesteden? LeasePlan heeft voor elke behoefte een oplossing op maat. Wij richten ons altijd op what’s next op het gebied van mobiliteit, zodat jij je kunt focussen op wat belangrijk is voor jou.
You can do it in the /wp-admin/ > Vehica Panel > Google Maps
De wortels van Jaguar gaan terug tot de Swallow Sidecar Company, die in 1922 werd opgericht door Sir William Lyons. SS maakte – verrassing! – zijspannen voor motorfietsen, voordat het in 1935 zijn eigen echte vierwielige auto produceerde: de SS Jaguar 2½ liter.
In 1945 nam de onderneming de naam Jaguar aan, verkocht de zijspanactiviteiten en concentreerde zich op sportwagens aangedreven door een zescilinder-rechte motor die voor de oorlog was ontworpen. De XK120, XK140 en XK150 vormden een tamelijk verrukkelijke reeks in de jaren vijftig, voordat de Jaguar – de legendarische E-Type – in 1961 op de markt kwam, gevolgd door een reeks luxueuze sedans om Jag’s plaats op de Britse wegen te verstevigen. En in de autosport.
Als we het toch over data hebben, dan is 2008 ook een belangrijke datum om te vermelden. Toen kocht het Indiase Tata Motors Jaguar en Land Rover over van Ford en smolt ze samen tot een supergroep die nog succesvoller was dan McBusted.
Â
De zijspanfabriek begon in Blackpool, maar aan het eind van de jaren twintig verhuisde de productie naar Coventry, waar de eerste SS’s – en later Jaguar’s – werden geproduceerd. In 1951 werd de iconische fabriek Browns Lane geopend, waar al die mooie sportauto’s in elkaar werden geschroefd, voordat de Jaguar-productie in 2005 werd overgebracht naar Castle Bromwich.
Het grootste deel van het huidige gamma wordt nog steeds in de Midlands gemaakt, maar helaas (voor wie om patriottische redenen in de grote kat koopt) is de productie van de SUV’s E-Pace en I-Pace verhuisd naar de fabriek in Magna Steyr in Oostenrijk, terwijl andere modellen gelokaliseerde fabrieken in China en India hebben.
Jaguar verkocht in 2020 102.494 auto’s, een daling ten opzichte van het jaar ervoor (ik hoef u niet te vertellen waarom…) en goed voor ongeveer een kwart van de totale verkoop van Jaguar Land Rover.
Â
Â
Â
Het feit dat Land Rovers de verkoopstatistieken van JLR domineren, mag geen verrassing zijn dat Jaguar stilaan lijkt te veranderen in een SUV-merk. De F-Type sportwagen, die in 2013 met zoveel enthousiasme werd gelanceerd, zal waarschijnlijk niet worden vernieuwd als het merk in 2025 volledig elektrisch gaat rijden. Ook de plug-in XJ sedan is van de baan.
Verwacht dus dat de E-Pace, F-Pace en I-Pace zullen uitgroeien tot (of vergezeld worden door) nieuwe cross-overy’s, want dat is duidelijk wat de mensen willen. Voorlopig blijft Jaguar echter een paar comfortabele maar sportieve sedans verkopen – de even fraaie XE en XF – en coupé’s en cabriolets van het type F-Type. De I-Pace is de enige volledig elektrische auto, maar voor hoe lang nog?
Daarnaast zijn er ook nog Jaguars SVO- en Classic-activiteiten, die opereren vanuit Ryton nabij Jaguars spirituele thuisbasis Coventry en peperdure en zeldzame specials produceren, zoals de XKSS en C-Type-voortzettingen en de waanzinnige Project 8-sedan.
Â
Â
De goedkoopste is de XE repmobile, die net onder de 30.000 pond komt, geprijsd vanaf 29.660 pond als je het bij een heel verstandige diesel kunt houden en geen enkele optie wilt toevoegen. Gezien het feit dat een Ford Focus met weinig huurauto’s begint bij ongeveer £23.000, lijkt die XE ons behoorlijk aan de prijs. Als je Gen Z-ogen de drie-doosvorm van een sedan niet kunnen bevatten, dan is de volgende goedkoopste Jag de E-Pace crossover, die begint bij iets meer dan £32.000.
De duurste moderne Jag is de Jaguar F-Type Heritage 60 Edition Convertible. Zeker, hij kost 127.500 pond, maar op een ‘letter-per-pond’ basis is hij aanzienlijk voordeliger (met 3187 pond per karakter) dan, zeg, een MG5 EV (5019 pond per karakter). Zeg nooit dat we geen sprankelend consumentenadvies leveren.
Geef je de voorkeur aan je Jags nieuw maar oud? Dan moet je een van deze voortzetting klassiekers. Het bedrijf zou het niet in zijn hoofd halen om zo onbeschoft te zijn en ‘prijzen bekend te maken’, maar ga ervan uit dat een miljoenensalaris voor het beantwoorden van vragen van een voormalige TGTV-presentator wel het minste is dat u nodig hebt om een XKSS of C-Type in de wacht te slepen.
Â
Niet alleen Jaguars snelste auto ooit, maar ook ’s werelds snelste auto voor een korte periode in het begin van de jaren negentig – zowel voor zijn topsnelheid van 213 mph als voor zijn rondetijd op de Nürburgring van 7m46s. In 2022 wordt de XJ220 30 jaar oud, wat zijn gladde moderne vorm niet doet vermoeden (en zijn draaibare koplampen misschien ook niet).
Misschien zou de legende van de XJ220 nog sterker zijn als de McLaren F1 zijn wereldrecord niet zo snel had verbeterd. En als Jaguar het bij de V12-motor van het oorspronkelijke concept had gehouden in plaats van de helft van de ruimte te vullen met een Metro 6R4’s V6 turbo, zou de grote XJ misschien meer roem dan schande om zich heen hebben.
Hoe dan ook, degenen onder ons die van auto’s houden, weten dat het bestaan van de XJ220 cool is. Hij heeft tenslotte een verlammende recessie overleefd. Wat jammer dat de C-X75 concept car van 2010 niet de kans kreeg om de Jaguar supercar naar het moderne tijdperk te slepen. Daarover binnenkort meer…
Â
Â
Het zou opzettelijk stompzinnig van ons zijn om iets anders te kiezen dan dit, echt waar. Zonder de E-Type, die in 1961 werd gelanceerd, zou de ruggengraat van Jaguars erfgoed ontbreken. Of een veel minder mooie vorm.
De machtige E staat ook centraal in een van de grootste anekdotes uit de auto-industrie, toen Jaguars Bob Berry en Norman Dewis de opdracht kregen om ‘alles te laten vallen’ en een paar E-Types – een coupé en een roadster – ’s nachts van Coventry naar Genève te rijden om op tijd te zijn voor de onthulling van de auto op de grote autoshow. Ze haalden het met nog 20 minuten te gaan.
Hoewel de overname door Tata in 2008 – en de daaropvolgende conglomeratie van Jaguar en Land Rover – waarschijnlijk belangrijker is voor de toekomst van het merk, is het niet moeilijk om je voor te stellen dat de legende van Jaguar nooit zo helder zou branden zonder de E. En hé, zonder E-Types zouden er geen Eagles zijn…
Net als bij de vorige dia, zouden we opzettelijk stompzinnig zijn om ook deze te negeren. Het is niet zo dat de X-Type verschrikkelijk was, het was eerder een bijzonder veilige gok van een bedrijf dat glamour en dapperheid uitstraalde – een van deze auto’s zou nooit met de snelheid van het licht door Europa zijn gereden luttele uren voor zijn wereldwijde onthulling.
De auto was van nature voorwielaangedreven en leende iets te veel van Jag’s toenmalige moedermaatschappij, Ford, waardoor hij boven alles aanvoelde als een nummer-kraker. Zijn spirituele opvolger, de XE met achterwielaandrijving, is veel inspirerender om naar te kijken en in te rijden, maar heeft nauwelijks een deuk in de verkoop van de 3-serie of C-klasse geslagen, misschien als een kater van de X-Type-ijver.
Om te bewijzen dat de X-Type eerder een verstandige dan een ronduit trieste auto is, heeft Hare Majesteit de Koningin verschillende X-Type estates in haar bezit gehad en is er regelmatig mee op de foto gezet. Laten we verder gaan met de volgende dia voordat we worden veroordeeld tot een leven lang vastgeketend in de Tower…
Â
Â
Dat Jaguar een dieselmotor in de opzettelijk – misschien openlijk – retro S-Type stopte, was op zich al verrassend genoeg. Dat TGTV die diesel-Jaguar in handen gaf van de Duitse autocoureur Sabine Schmitz, was misschien een grotere schok.
Dat ze hem vervolgens spectaculair dicht bij de kaap van de negen minuten bracht tijdens een rondje op haar spirituele thuis – de Nordschleife – leverde Schmitz niet alleen de liefde en het respect op die ze zo rijkelijk verdiende, maar injecteerde de S-Type misschien ook een beetje geloofwaardigheid die zo node ontbrak. De auto vormde een merkwaardige brug tussen Jag’s verleden en zijn toekomst, met een styling die bij geen van beide tijdperken paste.
De rest is natuurlijk geschiedenis. Jag ging verder met het maken van veel mooiere auto’s, terwijl Sabine uiteindelijk presentatrice werd in de televisieshow waar ze zo’n glorieuze kleine cameo in had gemaakt. We missen haar.
Â
Jaguar heeft een aantal prachtige conceptauto’s gemaakt, maar kiezen voor een van de recentere conceptauto’s – de verbluffende C-X75 – is een no-brainer. Niet voor zijn glorieuze styling, noch voor de gasturbines die de actieradius van de batterijen hebben vergroot… maar omdat hij een verhaal van wederopstanding vertegenwoordigt. Een verhaal van een te ambitieuze concept car die werd ingeblikt maar dan herboren met een echt gebruik. Namelijk als de auto van de slechterik in een James Bond film.
Goed, de zeer futuristische elektrische ‘n’ gas aandrijflijn was verdwenen, vervangen door een supercharged 5.0-liter V8. Die werd gekoppeld aan een sequentiële racebak met zes versnellingen, terwijl de ophanging verwant was aan die van een rallywagen. Des te beter om de C-X75 zich een weg te laten banen door de geplaveide straten van Rome, aan de staart van de eveneens op maat gemaakte Aston Martin DB10.
We vinden het jammer dat Jaguar nooit een merkwaardig aangedreven hoofdstuk heeft kunnen toevoegen aan zijn kleine maar spannende supercargeschiedenis. Maar we zijn wel blij dat de C-X75 veel meer heeft kunnen doen dan twee weken lang rondjes draaien op een draaitafel tijdens de Parijse autoshow van 2010.
Â
Â
Jaguar heeft al heel wat autosport bedreven, en hoe minder er gezegd wordt over zijn Formule 1-avontuur, hoe beter. Laten we daarom naar het noordwesten van Frankrijk gaan, naar de 24 uur van Le Mans, waar de grote Jaguar de vierde meest succesvolle autofabrikant aller tijden is (na Porsche, Audi en Ferrari).
Nu we er toch zijn – de geur van friet, oud bier en bezwete tenten inhalerend – laten we onze klokken terugspoelen naar 1988. Niet alleen omdat het een tijd is voordat vrijgezellenfeesten La Sarthe overheersten, wat de geuren een beetje tot bedaren brengt, maar ook omdat we dan getuige kunnen zijn van de prachtige Silk Cut* Jaguar XJR-9 die de finishvlag van ’s werelds beroemdste endurancerace verovert.
Achter het stuur zat Jan Lammers, vriend van TG Andy Wallace en wijlen Johnny Dumfries. De XJR-9 won op het nippertje, Lammers hield hem in de vierde versnelling na transmissieproblemen. Niet dat de naar schatting 50.000 Britten op de tribunes zich al te veel aantrokken van de marge van de overwinning…
Â