Operationele leasing wordt de keuze van steeds meer ondernemers in Nederland. Wat zijn de voordelen en welke risico’s zijn eraan verbonden?
Het maakt niet uit of u een groot bedrijf of een klein bedrijf hebt. Er komt een dag waarop u te maken krijgt met de financiering van bedrijfsauto’s, en die dag zal waarschijnlijk niet lang meer op zich laten wachten. In de tussentijd struint u het internet af, vraagt u uw kennissen naar hun ervaringen, en probeert u een idee te krijgen van wat uw opties zijn. Maar de hoeveelheid informatie en begrippen is zo verwarrend en vervelend dat u liever thuis al uw sokken in elkaar steekt en de belastingaangifte een maand eerder indient dan dat u zich daadwerkelijk in deze materie moet verdiepen.
Termen die goed zijn om te weten:
operationele leasing – huur van een voertuig op lange termijn, met inbegrip van de bijbehorende diensten (zoals onderhoud, banden, wegenhulp), het voertuig wordt teruggegeven aan de leasemaatschappij na de leaseperiode
financiële leasing – vorm van aankoop van een voertuig in termijnen, meestal is een aanbetaling vereist (doorgaans ten minste 30% van de aankoopprijs), diensten zijn niet inbegrepen en het voertuig wordt uw eigendom na afloop van de leaseperiode.
aanbetaling – de eerste termijn of vooruitbetaling voor het voertuig, dit is meestal niet van toepassing bij operationele leasing
restwaarde – geschatte prijs van het voertuig waarvoor het na afloop van de leaseperiode zal worden verkocht; bij operationele leasing hoeft u zich hierover geen zorgen te maken aangezien de leasemaatschappij het risico draagt
Het concept van operationele leasing is het best te begrijpen als men zich de auto voorstelt als een dienst. U huurt de auto of auto’s alleen van de geselecteerde leasemaatschappij voor een bepaalde periode, meestal drie of vier jaar. U betaalt de berekende maandelijkse termijnen en de leasemaatschappij zorgt voor de rest. Onder normale omstandigheden hoeft u zich bij operationele leasing geen zorgen te maken over bijvoorbeeld het onderhoud van de auto of het vervangen van de banden, omdat u de auto’s (min of meer) als een all-inclusive service least. U houdt dan veel meer tijd over voor uw eigen bedrijf. Natuurlijk biedt elke leasemaatschappij andere diensten en andere voorwaarden. De ogenschijnlijk beste prijs kan een hogere prijs worden als u rekening houdt met alle diensten en dergelijke.
Â
Ondernemers overwegen vaak de operational lease alleen omdat er geen aanloopkosten zijn. Je hebt niet veel cash, en toch kun je je een beetje luxe veroorloven in een auto die anders moeilijk te bereiken zou zijn. Anderen worden echter vaak ontmoedigd door de vermeende hoge prijs van de afbetaling en ook door het feit dat ze na drie of vier jaar niets meer in handen houden, omdat de auto wordt teruggegeven aan de leasemaatschappij. Dit maakt operationele leasing anders dan financiële leasing, waarbij u aan het begin van het contract een bepaald percentage van de waarde van de auto moet betalen om een aanbetaling te doen, maar de auto na de leaseperiode in uw bezit blijft. Toch betaalt u bij financiële leasing voor alle diensten, reparaties en andere kosten, waardoor het een duurdere dienst is, en de kosten moeilijker te plannen zijn. Bij operationele leasing kunt u de auto aan het einde van de leaseperiode kopen.