Voor Daimler CEO Ola Kallenius is een van de lessen van het wereldwijde chiptekort dat het tijd is voor een upgrade.
Daimler’s Mercedes-Benz-eenheid werkt samen met Nvidia om chips te ontwikkelen voor geavanceerde functies zoals geautomatiseerd rijden en AI-aangedreven infotainmentsystemen. Maar dat is niet het onderdeel dat dit jaar grote schade heeft aangericht in de toeleveringsketen van Mercedes.
“Wat kort is, zijn de eenvoudigste onderdelen, de dollar-a-pop,” items zoals de chip die een autodeur vergrendelt en ontgrendelt, zei Kallenius in een interview op het Amerikaanse hoofdkantoor van Mercedes in Atlanta.
“Wat we samen met de chipproducenten doen, is proberen een aantal van die eenvoudigere, oudere knooppunttechnologieën te migreren naar modernere knooppunten met meer capaciteit”, zei hij.
De hele auto-industrie maakt diezelfde verschuiving, zei Kallenius.
Daimler hoopt zijn toeleveringsketen voor halfgeleiders dit kwartaal te stabiliseren, maar verwacht dat echte verlichting van tekorten aan chips pas in 2023 zal komen, vertelde Kallenius vrijdag aan Reuters tijdens een bezoek aan Mercedes-activiteiten in de VS
Hij zei dat de productie van Mercedes-voertuigen in het vierde kwartaal lager zal zijn dan een jaar geleden, wat een ongewoon sterk kwartaal was toen het bedrijf begon te herstellen van pandemische sluitingen.
“We kunnen geen 100 procent zekerheid hebben” over de levering van halfgeleiders, zei Kallenius. COVID-gerelateerde shutdowns deze zomer in Maleisische fabrieken die halfgeleiders verwerken, zetten de inspanningen van de auto-industrie om de eerder in het jaar verloren productie terug te winnen, terug.
“We hopen de situatie in het vierde kwartaal te kunnen stabiliseren en in 2022 naar een hoger niveau te tillen”, zei hij.
Hij zei echter dat grote chipproducenten zeggen dat de leveringsbeperkingen tot 2023 kunnen voortduren. “We moeten flexibel blijven”, zei Kallenius.