Matt Prior: Het antwoord op 'Moet ik er een kopen?' is nooit eenvoudig
Matt Prior: Het antwoord op 'Moet ik er een kopen?'  is nooit eenvoudig

Matt Prior: Het antwoord op ‘Moet ik er een kopen?’ is nooit eenvoudig

september 9, 2021


‘Moet ik er een kopen?’ Het is een simpele vraag die aan het einde van Autocar’s eerste ritten online verschijnt, maar het is helaas geen vraag waar ik een simpel antwoord op wil geven.

De zoektocht naar een duidelijk antwoord is echter een onvermijdelijke eis in een wereld die wanhopig op zoek is naar beslissingen en meningen. Ja of nee; in of uit; links of rechts; honden of katten. Het moderne leven houdt van een cultuuroorlog waarin alles op brute wijze wordt beoordeeld en iets anders dan een oprechte mening eerlijk gezegd niet bevredigend is. Dat is jammer voor mij, want ik merk dat ik wat minder zeker ben van allerlei dingen in het leven.

Dit is een probleem in 2021 en bij het beoordelen is mijn taak. Maar dan hou ik niet eens zo van sterbeoordelingen. Het toekennen van bijvoorbeeld twee sterren op vijf suggereert dat slechts 40% van het product juist is, terwijl het uiterst onwaarschijnlijk is dat dit waar is.

Met kunst of muziek denk ik dat het heel goed mogelijk is, want hoewel objectiviteit in kunst bestaat (je zou zonder design of muziek niet kunnen studeren), zijn creatieve processen subjectiever dan producten. Het is heel goed mogelijk dat de visie van één persoon totaal niet in overeenstemming is met de rest van de samenleving. Het is zo mogelijk om wat algemeen als een ‘slechte’ film wordt beschouwd te maken, dat mensen het vaak nog steeds doen.

Het is echter heel moeilijk om dat met auto’s te doen. Of vliegtuigen. Of de meest geavanceerde consumentenproducten van grote bedrijven. De industrie van het ontwikkelen van auto’s is zo glad dat het echt moeilijk is om dingen verkeerd te doen. De industrie is te goed, te geavanceerd, zelfs te grondig gereguleerd om het te laten gebeuren.

Zelfs een auto die mijlenver beter is dan een van zijn concurrenten, zal waarschijnlijk niet twee keer zo goed zijn, wat de respectieve tweesterren- en viersterrenclassificaties zouden suggereren.

Om onderscheid te maken tussen auto’s, zou ik graag een score op 20 willen – of (en ik realiseer me dat dit voor een recensent misschien voor zijn beurt spreekt) helemaal geen sterrenclassificatie maar in plaats daarvan een gesprek. Herinner je je die nog?

Terug naar ‘moet ik er een kopen?’. Laten we zeggen dat de auto in kwestie de beste auto ter wereld is. Net als ’s werelds oudste levende persoon, is het een optreden dat vaak opnieuw wordt uitgevonden. En toch denk ik nog steeds niet dat je de vraag met een volmondig ‘oh heck yes’ kunt beantwoorden, hoewel ik moet bekennen dat ik waarschijnlijk precies dat heb geschreven, misschien over de Alpine A110, Morgan 3 Wheeler of Ariel Nomad. Moet je een Toyota GT86 kopen? Natuurlijk moet je dat, ik schreeuw het van de daken, want het is fantastisch; maar om eerlijk te zijn, zou je waarschijnlijk liever een Volkswagen Golf GTI hebben.

Advertentie

Nieuwste schijven


1 Toyota Camry 2021 FD Fronttrack

Toyota Camry 2021 VK review


audi q4 e tron ​​50 2021 583

Audi Q4 E-tron 50 2021 UK review


LUC Lamborghini Huracan STO 2021 0003

Lamborghini Huracan STO UK review


1 T Roc voorwielophanging

Volkswagen T-Roc Cabriolet Design 1.0 TSI UK Review


1 Porsche Macan GTS 2021 UK LHD first drive hero front

Porsche Macan GTS 2021 UK review

Bekijk alle nieuwste schijven

Lees onze recensie

Auto beoordeling

1 Cupra Formentor 2021 road test review hero front

Cupra Formentor

Het nieuwste automerk van de Volkswagen Group stapt op met zijn eerste stand-alone model

Terug naar boven

Zelfs als een auto een complete sukkel is, is het moeilijk om heftig ‘nee’ te zeggen. Als je toevallig de snit van de giek van een auto bewondert en de persoon die hem verkoopt leuk vindt, ga ervoor. Een geliefd familielid vroeg me ooit of ze een Suzuki Wagon R+ moesten kopen. Absoluut niet, zei ik. Maar de familiedealer was vlakbij en was leuk als taart, terwijl de hoge achterbank van de mini-MPV betekende dat kinderen erin ploffen was gemakkelijk en zei dat munchkins een heel goed uitzicht hadden door de grote ramen. Ze vonden het geweldig.

Nuance is in het moderne leven dus ondergewaardeerd. En het antwoord op een simpele vraag is waarschijnlijk niet zo eenvoudig. Echt, zoals ik vermoed dat het ooit was, is het: ‘Nou, het hangt ervan af’.

Matt Prior: Het antwoord op 'Moet ik er een kopen?' is nooit eenvoudig
Voorstel aanvragen
Matt Prior: Het antwoord op ‘Moet ik er een kopen?’ is nooit eenvoudig